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  QUESTION PRESENTED 
 

Whether an attorney in private practice participating in a recipient’s Private Attorney 
Involvement (“PAI”) program who is appointed as a guardian ad litem may attest to the 
citizenship of his/her ward?  
 

BRIEF ANSWER 
 

Yes.  45 C.F.R. § 1626.6 requires recipients to obtain citizenship attestations from all 
applicants for legal assistance.  Like parents, legal guardians are vested with control and 
responsibility over their ward’s care, custody, and welfare.  Because of the ward’s infancy, 
incapacity, or disability, legal guardians have the ability to sign documents for or on behalf of 
their ward.  The scope of a guardian ad litem’s role and authority is typically defined by the 
specific terms of the court order appointing him/her, as well as the laws of the jurisdiction 
governing the guardian ad litem.  The preamble to the final rule of Part 1626 makes clear, 
however, that a guardian ad litem’s authority to sign a citizenship attestation on behalf of his/her 
ward should be treated as equivalent to that of a parent or legal guardian. The preamble also 
makes clear that a recipient may not attest to citizenship, even if the recipient may be the 
applicant’s guardian for other purposes.  A “private attorney,” as that term is defined in Part 
1614, participating in a recipient’s PAI program is neither a “recipient” nor a recipient’s “staff 
attorney.”  Therefore, a private attorney, appointed as a guardian ad litem as part of a recipient’s 
PAI program, may attest to the citizenship of his/her ward.  
 

ANALYSIS 
 

LSC’s 1996 Appropriations Act, Omnibus Consolidated Rescissions and Appropriations 
Act of 1996, Pub. L. No. 104-134, Title V, § 504(a)(11), 110 Stat. 1321, 1321-54, and each 
subsequent annual appropriation to LSC, prohibit the Corporation from providing funding to any 
recipient that provides legal assistance to aliens ineligible for such assistance.1  Part 1626 of the 
                                                           
1  The LSC FY 1996 appropriation restrictions are incorporated in the LSC FY 1998 appropriation, which has 
been incorporated in every subsequent LSC appropriation.  E.g., Departments of Commerce, Justice, and State, the 
Judiciary, and Related Agencies Appropriations Act, 1998, Pub. L. 105-119, Title V, § 502(a)(2), 111 Stat. 2440 
2510 (1997), and incorporated by reference in Consolidated and Further Continuing Appropriations Act, 2013, Pub. 
L. 113-6, Div. B, Title IV, 127 Stat. 198, 268 (2013).  Congress has made some modifications to the 1996 
restrictions that are not relevant to this opinion.  



AO-2013-011 
December 11, 2013  
Page 2 
 
LSC regulations implements this statutory prohibition.  45 C.F.R. § 1626.  In particular, section 
1626.6(a) mandates recipients, with limited exceptions, to “require all applicants for legal 
assistance who claim to be citizens to attest in writing in a standard form provided by the 
Corporation that they are citizens. . . .”: 

 
§ 1626.6 Verification of citizenship. 
(a) A recipient shall require all applicants for legal assistance who 
claim to be citizens to attest in writing in a standard form provided 
by the Corporation that they are citizens, unless the only service 
provided for a citizen is brief advice and consultation by telephone 
which does not include continuous representation. 

 
45 C.F.R. § 1626.6(a). 
 

The preamble to the final rule recognizes that legal guardians, including guardians ad 
litem, may attest on behalf of an applicant incompetent to attest to his/her own citizenship: 

 
[T]he Corporation has long recognized that legal guardians often 
must act for clients who are incompetent. For example, Office of 
[Legal Affairs] opinions have approved such guardians acting on 
behalf of clients seeking assistance as eligible clients under the 
Corporation’s poverty guidelines in 45 CFR Part 1611. Although 
not expressly provided for in the rule, for the purposes of [Part  
1626], an attestation of citizenship for applicants who are children 
and incompetent adults may be done, for example, by a parent, 
legal guardian, guardian ad litem, or other legal representative of 
the child or incompetent adult. Such attestation may not be done, 
however, by the recipient, even though the recipient may be the 
applicant’s guardian for other purposes.  

  
62 Fed. Reg. 19409, 19412 (April 21, 1997) (emphasis added).  Like parents, legal guardians are 
vested with control and responsibility over their ward’s care, custody, and welfare.2  Because of 
the ward’s infancy, incapacity, or disability, legal guardians have the ability to sign documents 
for or on behalf of their ward.  The scope of a guardian ad litem’s role and authority is typically 
defined by the specific terms of the court order appointing him/her, as well as the laws of the 
jurisdiction governing the guardian ad litem.  The preamble to the final rule makes clear, 
however, that a guardian ad litem’s authority to sign a citizenship attestation on behalf of his/her 
ward should be treated as equivalent to that of a parent or legal guardian.  Although the preamble 
thus expresses the clear intention to permit a guardian ad litem to attest to the citizenship of 
his/her incompetent client, two caveats must be examined with regard to this issue. 
 

First, the preamble makes clear that “attestation may not be done . . . by the recipient.”  
Part 1626 does not define “recipient.”  Therefore, we rely on the definition for this term found in 

                                                           
2  Unif. Probate Code § 5-208 (2010).  Each state has adopted the Uniform Probate Code or some variation of 
it.  
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section 1600.1 that applies to all LSC regulations unless otherwise provided.  Section 1600.1, 
defines a “recipient” as “any grantee or contractor receiving financial assistance from the 
Corporation under section 1006(a)(1)(A) of the [Legal Services Corporation] Act.”  45 C.F.R. § 
1600.1.  Private attorneys, as individuals, are not “recipients” unless they are receiving grant 
funds from LSC pursuant to section 1006(a)(1)(A).  Although under section 1006(a)(1)(A)(i) of the 
LSC Act individual attorneys could hypothetically receive LSC grant funds directly from the Corporation 
for the purpose of providing legal assistance to eligible clients, LSC does not currently provide grant 
funds to individual attorneys. 
 

Second, the PAI regulation “is designed to ensure that recipients of Legal Services 
Corporation funds involve private attorneys in the delivery of legal assistance to eligible clients.”  
45 C.F.R. § 1616.1(a) (emphasis added). The term “private attorney” is defined in LSC’s PAI 
regulations as “an attorney who is not a staff attorney as defined in § 1600.1 of these 
regulations.”  45 C.F.R. § 1614.1(d).  The definition of “staff attorney” in section 1600.1 is “an 
attorney more than one half of whose annual professional income is derived from the proceeds of 
a grant from the Legal Services Corporation or is received from a recipient, subrecipient, 
grantee, or contractor that limits its activities to providing legal assistance to clients eligible for 
assistance under the [Legal Services Corporation] Act.”  45 C.F.R. § 1600.1.  Thus, in order to 
meet the regulatory definition of “private attorney” an attorney in private practice must not 
receive more than half of his or her professional income from a recipient, subrecipient, grantee or 
contractor, and, in meeting this requirement, would also not be considered a “staff attorney” of a 
recipient as defined under Part 1600.  Therefore, it is permissible for a “private attorney” 
participating in a recipient’s PAI program to attest to the citizenship of his or her ward when s/he 
is appointed to serve as a guardian ad litem.    

 
CONCLUSION 

 
Although Part 1626 requires recipients to obtain citizenship attestations from all 

applicants for legal assistance, the preamble to the final rule expressly permits such attestation to 
be made by a guardian ad litem on behalf of an incompetent client, but not by an LSC recipient 
who may be the client’s guardian for other purposes.  An attorney in private practice who meets 
the definition of “private attorney” in the PAI regulation, and who is appointed as a guardian ad 
litem may attest to the citizenship of his or her ward unless s/he is a “recipient” (that is, an 
individual receiving grant funds directly from LSC). 
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